Välillä, kun saan tuskailla poikieni kranttuilua ruokapöydässä, tulee mieleen, että onkohan tämä nyt joku sukuvika? Muistan, kuinka joskus ennen kouluikää olin niin nirso, etten suostunut kunnolla syömään juuri muuta kuin hernekeittoa (!) ja jauheliharuokia, pääasiassa jauhelihakastiketta perunan kanssa. Vielä nykyäänkin olen uusia ruokajuttuja kohtaan ihan huomaamattanikin hirveän ennakkoluuloinen, mutta tajuan sentäs välillä, että hei voinhan minä nyt sentään maistaa tätä ennen kuin väitän sen olevan ihan kamalaa.

On monia ruokajuttuja, joille olen vasta parikymppisenä "antanut mahdollisuuden" ja joista olenkin ruvennut tykkäämään. Esimerkkinä tulee mieleen grillimakkara (ja sen kylkiäisenä sinappi), fetajuusto, perunasalaatti, pekoni ja Lindströmin pihvit. On myös ruokia, joita olen useampaankin kertaan aikuisiällä maistanut, mutta joista olen tullut siihen tulokseen, että tämä on kyllä juuri niin pahaa, mitä olen koko ikäni kuvitellutkin. Kuten vaikkapa perunalaatikko, homejuusto ja mikä tahansa, mihin on tungettu oliiveja tai kypsennettyä kaalia. Sitten ainakin maksalaatikko on sellainen ruoka, jota muistan ihan mieluusti syöneeni ala-asteella, mutta joka nykyään maistuu mielestäni pahalle useankin maistokokeilun jälkeen.

Ajattelin nyt listata sellaiset, kohtuullisen normaalit suomalaisten suosimat ruuat tai ruoka-aineet, joihin en suostu koskemaan pitkällä tikullakaan, tai joita en ainakaan kauhean mielelläni pistä suuhuni:

Kahvi
Janssonin kiusaus
Pinaattikeitto, pinaattilätyt
Makkarakeitto (myös siskon-sellainen)
Avokado
Homejuusto, vuohenjuusto
Oliivi
Hodarit
Leikkelemakkarat (esim. Lauantaimakkara ja mitä näitä nyt on)
Suolakurkku/kurkkusalaatti (esim. leivän päällä, pienissä määrissä menee vaikkapa hampurilaisen välissä)
Kaikki ns. joululaatikot (peruna, lanttu, porkkana, maksa)
Punajuuri (menee ainoastaan jo mainitsemissani Lindströmin pihveissä)
Maksa ja muutkin sisäelimet (maksa on ainut mitä olen maistanut ja muita ei huvita edes maistaa, ajatus iljettää liikaa)
Kaaliruuat
Piimä (en tosin juo edes maitoa sellaisenaan)
Kukkakaali (raakana joskus menee, mutta viimeksi siitä jäi vain kirvelevä tunne suuhun)
Parsakaali
Parsa
Herne-maissi-paprika -seos, pakasteherneet (maussa ei sinänsä vikaa, mutta riepoo se herneitten aiheuttama vatsan myllerrys)
Graavikala
Liha, jossa on paljon kohtia, jotka tuntuvat suussa ällöttäviltä (esim. kassler-pihvi)
Simpukat (kokeilin kerran säilykesimpukoita jossain ruuassa ja ne haisivat mädälle kalalle)
Kirsikkatomaatti (niissä on melkein aina joku sivumaku, josta en pidä, ja jota tavallisessa tomaatissa ei ole)
Lanttu, nauris
Suolasienet, sienisalaatti (muuten käytän kyllä sieniä ruuanlaitossa toisinaan ja kerään sieniä itsekin)
Mämmi
Sima
Veriruuat (tosin ei nyt tule muuta mieleen kuin lätyt)
Marsipaani
Silakka
Kookos (menee pienissä määrin leipomuksissa tai karkeissa, jos maku ei ole liian "hallitseva")
Etanat (ei nyt mitään perusruokaa, mutta varmaan jo ravintoloissa aika tavallinen alkupala tms. En ole koskaan maistanut, mutta ajatus etanoiden syömisestä on niin vastenmielinen, ettei aio kokeillakaan.)
Sushi (menee vähän samaan kategoriaan etanoiden kanssa, paitsi että olen kerran jopa pikkuisen maistanut. Se mikälie leväkuori oli karseaa)

Siinä nyt nuo, mitkä suht nopeasti miettien tuli mieleen. Aika pitkän näköinen lista, mutta pidän silti itseäni lähes kaikkiruokaisena eikä mieltymykseni yleensä tuota ongelmia selviytyä ravintola-annoksista tai ruokailuista jossain kyläpaikoissa. Ja kohteliaasti - vaikkakin ehkä joskus puoliväkisin - suostun ottamaan ainakin vähän, vaikka tarjolla olisikin pelkästään jotain yökköä!

Tottakai, jos nyt menisin johonkin isoon kauppaan ja näyttäisin hyllyistä sormella, mitä en huolisi ruokapöytääni, listasta tulisi varmaan hyvinkin pitkä. Osa vain olisi sellaisia tuotteita, joita en yksinkertaisesti ole tottunut käyttämään, tai joita en mitenkään koe tarpeelliseksi / mielenkiintoiseksi kokeilla. Olen keittiössä varmaan jokseenkin kaavoihin kangistunut eikä meillä useinkaan kokeilla mitään uusia ruokalajeja, eikä varsinkaan mitään, minkä valmistukseen kuluu tolkuttomasti aikaa. Mutta kun emme erityisesti kaipaa ruokapöytään jatkuvasti mitään uusia tuulia, niin ihan hyvin pärjäämme tutuilla ja turvallisilla perusruuilla!

Näistä inhokeistani tuli mieleen, että raskausaikana minun oli helppo jättää ruokavaliosta pois ne jutut, mitä raskaana ollessa suositellaan välttämään. Enin osa kun oli sellaisia ruokia/raaka-aineita, joita inhosin muutenkin, tai jotka eivät ainakaan olleet mitään suurimpia herkkuja!


Mutta mitäs muuten? Yöllä ei tarvinnut herätä kuin kaksi kertaa (joskin siinä oli mielestäni kaksi kertaa liikaa) Pikkusällin ininöihin, mutta hän ei onneksi kummallakaan kertaa jaksanut märistä kuin parisen minuuttia. Päivällä vähän tihrusti vettä aamupäivällä, joten sain kuningasajatuksen hikoilla Nintendo Wii Fit -pelin parissa oikein kunnolla Pikkusällin päiväunien aikana. No, tämä päättikin herätä vaivaisten puolen tunnin päikkäreiden jälkeen, että pelisessiostani tuli sitä myöten aika tynkä. Ärsyttävää, kun kerrankin olisin ollut todella innoissani liikkumisesta!!! Jospa sitä intoa riittäisi huomiselle sen verran, että menisin vain suosiolla ulos tunniksi kävelemään... siis jos ei sada.